Tüdőproblémák a forgalmas utak mentén élő gyerekeknél

Sokkal nagyobb veszélyben vannak a forgalmas utak mentén élő gyerekek, mint azt korábban gondolták. A gépkocsik által kiengedett mikroszkopikus nagyságú részecskék ugyanis erőteljesen támadják a tüdejüket.


Egy kiterjedt londoni kutatás első részében már fény derült arra, hogy a forgalmas utak mentén lakó 8 és 9 év közötti gyerekek tüdőkapacitása 5 százalékkal rosszabb, mint a nemzeti átlag. A forgalmas londoni Tower Hamlets környékén a gyerekek 7 százalékánál mértek olyan értéket, amely már veszélyesnek számít.

A gépkocsik kipufogógázával távozó apró mikroszkopikus nagyságú részecskék a felmérések szerint nagyobb kockázatot jelentenek a gyerekekre, mint a felnőttekre. A magyarázat egyszerű a gyerekek alacsonyabbak. A kutatást vezető professzor szerint az állandó szennyezésben élő fiatalok komoly veszélynek vannak kitéve és hajlamosabbak lehetnek az asztmára és a különböző fertőzésekre. A kutató úgy véli, hogy a rizikót felnőttkorukban is hordozzák magukban.

A felmérésben 10 iskola 203 diákja vesz részt. Ebből derült ki, hogy néhányuknak a tüdőkapacitása gyengébb az átlagosnál. Egy másik vizsgálatnál a gyerekeket arra kérik, hogy köhögjenek és a köpetük széntartalmát vizsgálják. Mikroszkopikus analízissel arra keresik a választ, hogy az egyes szennyező részecskék milyen mélyen vannak jelen a tüdőben. Az úgynevezett PM10 levegőben lévő koncentrációja nem lehet több az uniós előírások szerint, mint 40 mikrogramm köbméterenként. Ezt a mértéket azonban Nagy Britannia több térségében is jelentősen meghaladja a szennyezés. A vizsgálat szerint a valós kép sokkal rosszabb, mint amelyet a hivatalos adatok jeleznek. A forgalmas helyekre kitett mérőműszerek ugyanis 3 méteres magasságban mérik a szennyezést, ennek pedig az az oka, hogy a magasba lévő műszereket kevésbé rongálják meg. A vizsgálatban használt új módszerrel, amely az utak széléről vesz mintát.

 

Forrás: Greenfo, BBC News (angol) 
 

Címkék: gyerek forgalom légszennyezés por szálló sajtófigyelő 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilaspatak.blog.hu/api/trackback/id/tr471183037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.